‘Türkiye Tek Yürek’ bağışlarıyla kaç daire yapılabilir? İşin uzmanından bir tahmin geldi

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 10 ilde ağır hasar oluştu. Depremden dolayı binlerce can kaybı yaşandı. Depremden etkilenen 10 ilmi yeniden kaldırmak için Türkiye tek yürek oldu. Tüm televizyon kanallarından ortak yayınlanan Türkiye Tek Yürek kampanyasında 115 milyar lirayı aşan bağış toplandı. Yaraları sarmaya bir nebze de olsa destek vermek istekleriyle Türkiye’nin her yerine bağış ve yardım yağdı.

Ancak sadece deprem sonrasında değil öncesinde önlem alınması gerekiyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Hakan Koman, beklenen İstanbul depremi öncesinde önemli bir çağrıda bulundu. Koman, İstanbul’daki 1999 yılı öncesindeki tüm binalarda kullanımları için kampanyayı kapsayan bir manzara çizdi. Koman, “İstanbul için konuşursak 1999 yılı öncesi tüm binada bulunma kampanyası gerekiyor. Güçlendirilmiş yapı olması gereken pek tercih edilmiyor ama yeni yapılmış bir bina kadar dayanıklı olabilir ve maliyeti daha az olur. yapılsın ve şehrimizi depreme hazırlayalım” dedi.

'Türkiye Tek Yürek' bağışlarıyla 170 bin daire yapılabilir

Koman, toplanan 115 milyar lira ile kaybolan bina yüzde 30’unun yeniden inşa edilebileceğini belirterek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik için rakamları baz alırsak konut türü bir evin metrekare maliyeti 6 bin 850 liradan hesap edilirse 100 metrekarelik bir konut inşaı var sayalım; buna göre yaklaşık 170 bin daire yapılabilir.Bir binada 10 daire yerleşim yeri 17 bin bina yapılabilir.Deprem yaşanan illerde toplam 60 bin yıkılan ve ağır yıkılan yapı olduğundan. Düzce depremlerine göre yapılarda daha kuvvetli bir ivme oluştu.

'Türkiye Tek Yürek' bağışlarıyla 170 bin daire yapılabilir

Türkiye’de devlet yapı stokunun çok fazla olduğunu anlatan Koman, “Özellikle 2013 binaları çok fazla olduğunu. Deprem evlerinin mantık evlerinin hiç hasar almaması değildir.

'Türkiye Tek Yürek' bağışlarıyla 170 bin daire yapılabilir

Türkiye’de şantiyelerdeki demir işçilerinin gerektiği gibi yapılmadığına dikkat çekici olarak Koman, “1967 Adapazarı, 1999 Kocaeli, Düzce depremi, 2011 Van depremi ve 2023 Kahramanmaraş depreminde de görmek üzere işçiliğini demir işçiliğini kaliteli yapamadığımız için ve denetimin eksik olduğu için bu dediğimiz durumu sağlayamıyoruz. O zaman Bizim başka bir strateji geliştirmemiz gerekiyor.Benim önerdiğim;yapılara betonarme perde duvarın devreye alınmasılı.Gördük ki;TOKİ evlerinde yıkım az oldu.Çünkü betonarme perde güçlü duvar ve hatalara toleranslı yapılardır.Perde duvarlı yapılar depremde ayakta kaldı.Bu durumu depremde de gördü.Bunu. her binaya uygulayalım tecrübemizde bu konuda var.İlk etapta perde duvar yapımını çoğaltmamız lazım” dedi.

Halihazırdaki birçok yöntemi anlatan Koman, “Mevcut yapılar depreme dayanıklı hale getirmek için büyümeden biri olan karbon fiber sargılarla kolonlar sarılabilir. Yapılara sönümleyici ve izolatör eklenebilir. Geçen. ayakta kalanlardı.Yapı terk edilebilirdi” diye bilgi verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Türkiye Düzce Ekonomi Haberleri

Yorum yapın