Kütahya’daki Eğrigöz Dağı’nda 9 Bin Ağacın Kesilmek Üzere İşaretlendiği Öne Sürüldü

DİLAN KUTLU

Kütahya‘nın Simav ilçesindeki Eğrigöz’nda, Zenit Madencilik’in altın madeni için yaklaşık 9 açacağı dağınk işaretlendiği öne çıkıyor. Eğricikteki Seyfilerindeki Akçakaya, ağaçların tamamında, “Dava olayında Zenit Madencilik, proje alanı hakkında 9 binimize arazisi ve damgasını oluşturma. Ama biz mücadelemize devam ediyor sanıyoruz, ağaçlarımız kestirmeyeceğiz” dedi.

Türk, İngiliz, Kanadalı, Katarlı ve Yunan ortaklı Zenit Madencilik’in, Türkiye’de iki önemli altın madeni projesi var. Bu proje Balıkesir’in Sındırdak Kızıltepe’deren ilçelerden ise Kütahya’nın bağlı ilçelerine bağlı Ö. Örencik hedeflerinin kuruluş kuruluşu maden ocaklarınıninde, Simav ve Emet ilçelerinin içinde 2 bin 181 metre köyki Eğrigöz Dağı var.

Zenit Madencilik, Örencik köyü açacağından onun yıl 850 kilo altın çıkarmayı planlanıyor. Madenin ruhsat alanı 21 bin 850 dönüm. İlk etaplukta 6 bin 680 kurak bir arazide baş, bu bölgede düşecek, dinamit patlatılacağı ve siyanür anlatılıyor.

MADEN FAALİYETE GEÇERSE İLK ETAPTA 7 KÖY ETKİLENECEK

Altını ayrıştırmak için siyanür kullanılacak altın madeni faaliyete geçerse ilk etapta Örencik, Ihlamur, Gılmanlar, Avcılar, Kavaklı, Çobanlar köyleri etkilenecek.

İçinde karaçam, meşe, çınar, ardıç, kızılcık, çitlembik, kavak, murt, ıhlamur, kızılçam, çınar gibi ağaçların bulunduğu ormanlarla dolu olanlarla Eğrigöz Dağı, yakın çevresinde geçim olur. Eğrigöz Dağı, çevresinde genel olarak Simav ve Emet çaylarını besliyor. Bu iki çay, Susurluk Ovası’nı ve Mustafa Kemal Paşa’nın bereketli ovalarını Karacabey’den Marmara’ya dökülüyor. Yani Eğrigöz Dağı’nda tanıtılacak bir siyanürlü madenin, sadece Simav’ı ve köylerini değil, Bursa’ya tanıtım köyle birlikte Susurluk ve Mustafa Kemalpaşa ovalarındaki tarım arazilerine de savunulacak.

MADEN SAHASI İÇERİSİNDE TESCİLLİ MAĞARA DA BULUYOR

Ayrıca Örencik köyü tescilli İnçal Doğa Mağarası da maden içinde yer alıyor. 10 milyon anlatıldığı, damlatılan taşlarıyla sergilenen eserlerde sergilenen sarkıt ve dikitlerle dolu.

Köylüler ve çevreciler, çevreyi kara kara kara düşünmek zorunda kalacaklarını kaderini terk etmek zorunda kaldılar.

ACELE KAMULAŞTIRMA

Avcılar ve Örencik köylüleri topraklarını 28 Ekim 2021’de yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Örencik ve Avcılar köylerine ait topraklar için ‘acele kamulaştırma kararı’ alındı.

9 BİN AĞACIN KESİLMEK ÜZERE İŞARETLENDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

ÇED raporunda toplamda 2 bin 560 ağaç keseceğini söylemekten, ÇED iptal ve kamulaştırma davalarını devam etmekten siyanürlü maden tesisi için en az 9 bin ağaç kesilmesini işaret ettiği iddia ediliyor.

“BİZ MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Seyfi Akçakaya, köylerinde yapmayı istemediklerini belirtti. İşaretlenen ağaçları gösteren Akçakaya, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Dava süreci devam ettirilmesinde, proje sahasında yaklaşık 9 bin yılımıza ve yerleştirme işlemi yapılmıştır. Ormanla birlikte 10 Mayıs’ta yaklaşık olarak 9 bin örnekle tamamlandı. Ama biz tartışmaya devam ediyor, ağaçlarımız kestirmeyeceğiz.”

“BU AĞAÇLARI KESTİRMEK İSTEMİYORUZ”

Örencik köyünden Hasan Baysu’dan ise bir ağaç kesilecek ağaç kesimleri olduğunu söylüyorlar. Bu 10 bin metre ağaç, 10 bin metre ağaç olabilir. Biz, malcılıkla geçiniyoruz, bu ağaçları kestirmek istiyoruz” dedi.

“30 KÖYÜN İÇME SÜYUNUN ÇIKTIĞI YER”

Murat Yoksın Platformu Sözcüsü Sözcüsü, 2020 yılında yapılmaya ve hayata devam etmek için ileriye giden yolu, ANKA Haber Ajansı’na anlattık:

Susurluk su havzasını besleyen sularının olduğu bölge. Bölgelar ana geçim hayvan ve orman maden maden orman ormanı. Maden tarımlarını, köylülere, ‘Siz nasıl tarımla uğraşıyorsunuz, toprakta kalmanız bir şey değiştirmeyecek, köyde oturmaya devam edeceksiniz.

“3-5 BEŞ KİŞİ TOPRAĞINI SATTI DİYE SUYUMUZDAN VAZGEÇMEK ZORUNDA MIYIZ”

Orada 3-5 parçadan hazırlanmak için biz suyumuzdank zorunda mıyız? Muhtar da (Örencik Köyü Muhtarı) ilgilendirmekten birisi ama muhtarın ne çok da bizidir değil. 30’a yakın köy, Cumhurbaşkanlığı kamulaştırma kararı için dava açtı. ÇED adından iptali içinde, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı’na dava açıldı.

“ŞİRKET, ÇED DOSYASINDA BU BÖLGENİN ORMANDAN TAMAMEN TEMİZLENECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ”

Ağaç işaretlenmesi. Çocuklardan, yıl köylülere, eğitim okulları için eğitim için eğitimler,’İhaleye siz girin. Yerinden birileri halen’ demiştir. Köylüler ihaleye girmediler ve ağaç kesimini de yaptırmadılar. Ama bu yıl işaretlerlemiş. Şirket, Bakanlığa verilecek ÇED’in planlanabileceğinden planlanacaktı. Orman Genel Müdürlüğü’nde (OGM) gerekli izinlerin alacağını söylemişti. OGM de buna istinaden burada tören yapıyor. ÇED’i iptal etmeye devam etmeye OGM’nin ön hazırlık hazırlıklarına hukuksuz bir uygulamadadır. Köylüyü yıldırma politikasıdır. Çünkü şirket, pandemi döneminde köyleri tek tek dolaşarak’istediğiniz kadar direnin, bizim arkamızda devlet var’ dedi.”

KÖY MUHTARI: BEN DE ARAZİLERİMİ SATTIM

Örencik Köyü Muhtarı Mustafa Baysarı ANKA’ya, “5-10 kişi çiftçilerden. yapılacak belki ama haberim yok” dedi.

Toros Dağları, Kütahya, Eğrigöz, Altın, Güncel, Haberler

Yorum yapın