Kahramanmaraş’taki “+1 Sokağı” down sendromlulara ve ailelerine sıcak yuva oldu

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin merkez üretimi Kahramanmaraş’ta, çevre Bakanlığı tarafından 20 down sendromlu ve ailelerine konteynerlerden “+1 Sokağı” başlatıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Avşar Yerleşkesi’ndeki konteyner kentte depremzede aşağı sendromlu ve ailelerinin konakladığı sokakta hobi bahçesi, kurs ve çocuk oyun alanları gibi sosyal mekanlar bulunuyor.

Depremzedelerin tüm ihtiyaçları AFAD koordinasyonunda karşılanırken konteynerlerde sıcak su, mutfak, banyo ve tuvalet gibi donanımlar yer alıyor.

Rengarenk bir görünüme sahip “+1 Sokağı”nda kalan down sendromlular, ayrıca konteyner kent komşu ormanda doğayla iç içe spor yapıyor.

Kahramanmaraş’ta koordinatör vali olarak görev yapan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine, depremin ardından ilk andaki ihtiyaçlarla bugünkü gereksinimlerin farklılaştığını, daha hassas olunması gereken özel operasyonların sürdürüleceğini belirtti.

Toplumun bütün kesimlerini, depremzedelerin tamamının maliyetlerini ve işletim sürelerini anlattı Kaldırım, bu tüketicileri “+1 Sokağı”nı oluşturduklarını ifade etti.

“+1 Sokağı çok iyi dizayn edildi”

Kaldırım, yaşadıklarını kaydetti:

“Şu anda hizmet veren +1 Sokağı çok iyi dizayn. +1 Sokağı down sendromlu ve aileleri için bir yaşam merkezi kullanın.Çok güzel bir lokasyonda.Burada 20 ailemiz kalacak.Depremden etkilenen down sendromlu bileşenleri hem barındıracağımız hem konaklatacağımız hem de bütün özelliklerini karşılayacağımız son derece güzel, şık örnek bir mekan oluşturmuş olduk.Sadece deprem burada değil başka yerde de benzer bir örneğinin gerçekleştiği.Bütün ekibin ve arkadaşların teşekkür ediyorum.Çok güzel bir proje ortaya çıktı.Down sendromlu aileleriyle birlikte buraya geldiklerinde onları ziyaret ettim.İçlerindeki kiyi görmek her şeyin bedeli, her nesneye değer.Devletimize dua onlar.”

Kaldırım, +1 Sokağı’nda sadece konaklama hizmeti sunduklarını bunun yanında survivor parkuru, eğitim sınıfı, hobi bahçesi gibi çeşitli sosyal donatıların da yer aldığını dile getirdi.

“Herkeste birbirini anlayan kişiler”

Rabia Eren de anne Rabia Eren de 6 Şubat’taki geçmişlerinde evin ağır hasretini ve bu süreçte 2 aşağı sendromlu Deprem çocuğunun okulunda misafir olarak geçtiğini anlattı.

“+1 Sokağı”nın kendi sıcak bir yuva olduğunu ifade eden Eren, “Allah devletimizden ve milletimizden çok razı olsun. dedi.

Down sendromlu Esra Eren ise arkadaşıyla birlikte olmaktan mutluluk aktararak, sokağının yanında emeği geçenlere teşekkür etti.

Sütçü İmam Üniversitesi İçişleri Bakanlığı Kahramanmaraş Güncel Haberler

Yorum yapın