JMO Antalya Şube Başkanı Çelik depremin ardından 5 ilçe için uyardı: Alüvyon zemin etkiyi büyütür

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde etkili olan büyük deprem hakkında açıklamalarda bulundu. Antalya özelinde değerlendirmelerde bulunan Çeltik, depremlerin de insanlar gibi değerlerin olduğunu kaydetti. Geçmişteki bu coğrafyada çok büyük depremlerin yaşandığını ifade eden Çeltik, gelecek yıllarda da beklentilerin net olduğunu belirtti.

Antalya’da deprem ve tahmin durumu hakkında ayrıntılı bir çalışma olmadığı ve veri eksikliğinden dolayı yakınan Çeltik, “‘Antalya’da diri fay yok’ deniliyor. En son oluşan depremde diri fay yoktu. Diri fay son 100 yıl içinde hareket etmemiş faya diyorlar. Kahramanmaraş merkezli depremdeki fayda sismik boşluktu.500 yıldır hareket etmeyen, geçenlere hiç hareket etmeyen bir faydı. , Döşemealtı fay sistemlerimiz var.Denizin içinde ne olduğunu bulun.Körfezimizde bir dalma batma zonu var.Çok büyük deprem üretimi yetisine sahip.Ama ne zaman deprem üreteceğini bilme.Hiçbiri olmasa bile Adana’daki bina depremden yaklaşık 200 kilometre uzakta olmasına rağmen yıkıldı.Bizim Hemen günümüzde batı Burdur-Fethiye fay zonu var.Yakın döneme kadar çok büyük depremler üretmiş.Bu fay hareketinden bile bu coğra fyada can ve mal kayıplarının yaşanacağı ortadadır” ifadelerini kullandı.

Kent merkezi çok ciddi sorun olmasına rağmen 640 kilometrelik sahil bandında hasarları kaydeden Çeltik, “Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler bize gösterdi zemin sıvılaşması Deprem. Büyütüyor.Özellikle Demre, Finike, Kemer, Manavgat, Serik, Alanya bu ilçelerin hepsine yakın, bir iki metre kazıyorsunuz zeminden su çıkıyor.Buralar bizim delta ovası dediğimiz alüvyon zemin üzerine yapılmış, depremin büyütme organları büyük olduğu yerlerdir.Yapılaşabilirsiniz, keşke açılmasaydı. Ama doğru denetim yapılacak.Antalya’nın 19 ilçenin 17’sinde kazı kontrolü yapılmıyor.Kazı kontrol zemin etüdü yapılıyor ve ortaya bir veri konuyor.Buna göre bina rapor yapılmalı diye.doğru ama bina temelleri doğru bir zemin üzerine koymamış hiçbir kıymeti yok.Bunu yapmadığımız Geçmişte bedel ödemeye devam ederiz” dedi.

Antalya’da ciddi bir şekilde yer bilimci eksikliği tarihlerini çizen Bayram Ali Çeltik, yapı denetim firmalarının üst yapılarının ciddi şekilde denettiklerine değindi. Bina zemin ilişkisinin bir eksikliği olduğunu işaret eden Çeltik, “Dışarıdan hizmetlerin yer aldığı ama yerinde denetim yok.

Yaşanacak bir depremde Antalya’nın Kahramanmaraş’tan daha kötü olabileceğini vurgulayan Çeltik, “Bizim zeminimiz Kahramanmaraş’ınkinden kat ve kat kötü. Tarihsel kayıtlarda 8 büyüklüğünde deprem olmuş hemen bizim güneybatımızda.Hemen yanımızda Fethiye- Burdur fay zonu var.Depremi büyütecek zeminimiz var.Bugün nüfus çok fazla depremi büyütecek zeminler üzerine yerleşim yerleri geliyor. Hala umut var. Bir şeyler artık yapılmalı. Doğru zemin, doğru bina ve doğru denetim” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Antalya Depremeltik Yerel Güncel Haberler

Yorum yapın