Bakan Yanık: “İstatistikler bize son 5 yılda yaşlı bireylere bakış yüzde 24 oranında görülmenı gösteriyor”
ANKARA Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “İstatistikler bize son 5 yılda yaşlı bireylere baktığımızda yüzde 24 oranında arttığını gösteriyor. Her ülke, ancak nüfus dinamikleri kadar etkin bir refah düzeyine ulaşıyor. dedi.
türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Uluslararası Yaşlı Refahı Çalıştayı’na katıldı. TBMM’de çalışmaya çalıştayda konuşan Bakan Yanık, Türkiye’de yaşlı nüfus sahibi her geçen gün geçtiğini ve buna baktığında bakanlık olarak yaşlıların hayatını kolaylaştırarak refahlarını elde etmek için çalıştıklarını ifade etti.
“Gelecek yüzyılların yaşlanması başlığıyla ilgili olarak ciddi riskler barındırıyor”
Yaşlı ve yaşlılık buluşmak için bir araya geldiklerini gösteren Bakan Yanık, ” 86 milyonu yaşayan nüfus içinde, 27 milyonu bulan 18 yaş altı nüfus ile ne yazık ki gelecek yıllarda yaşlanma başlığıyla ilgili olarak ciddi riskler barındırıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak karşılaşacağımız yer bu durumu öngörerek çalışmalarımızı bu alana yoğunlaşmış bulunuyoruz. kapsayıcı, şeffaf ve hak temelli bir sistem olarak” diye konuştu.
“İstatistikler bize son 5 aylık yaşlı bireylere bakış yüzdesi 24 oranında görülmenı gösteriyor”
Türkiye’nin yaşlı nüfusunda hızlı bir dizinin varlığına dikkati çeken Yanık, “Hepinizin almak üzere, özellikle gelişmiş ülkelerde hızlı bir yaşlanma zincirine girdiler. Türkiye’nin dahil olduğu birçok ülkede yaşlı nüfus oranları artıyor. on (6 milyon 651 bin 503) 2021 yılında yüzde 9,7’ye (8 milyon 245 bin yükseldi 124).İstatistikler bize son 5 yılda yaşlı bireyleri genel olarak yüzde 24 oranında gösteriyor. Bu merkezdeki üretkenliği artırmanın yollarını aramak, sosyal politikalarımızın merkezinde yer alan” ifadeleri kullanıldı. Yaşlıların hayatını standardını ve hayatını sürdürmek için çalıştıklarını söyleyen Bakan Yanık, 3’üncü Yaş Üniversitelerini yaygınlaştırdıklarını, 2022 yılının sonunda 11 üniversitede hizmete girdiğini bu hizmetle 5 bin 665 kişinin yaşlının eğitimini anlattı. Yaşlıların teknolojiye uyum sağlamalarını sağlamak için kalıbı “Dijital Bahar Projesi”yle ise 6 huzurevinde 7 Dijital Bahar Odası Oluşturduklarını tüketiciler Yanık, yani yaşlıların interneti kullanarak aktif pek çok dijital programa ulaşabildiğini belirtti. Yaşlı bakım hizmetleri yatılı bakım, gündüzlü bakım ve evde bakım modelleriyle güçlendirdiklerini söyleyen Yanık, “60 yaş üzeri 137 bin 502 engelli-yaşlı sakinlerimize ev aile yakınlarına aylık 3 bin 336 lira maddi destek sağladı” dedi.
“Yaşlı kabul edilen nüfus kabaca bir ölçütleri AB ülkelerinden 2060 yılında yüzde 50’ye Türkiye’de ise yüzde 25’lere yaklaşacaktır”
Dünyanın her geçen günü yaşlanmaya devam eden ifade eden TBMM Başkanı Şentop, “Birleşmiş Milletlerin dünyanın yaşlanması 2020 raporuna göre artan hayatın süresine ve beklentisine ek olarak doğurganlık ve ölüm hızlarının yaşlı yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 yaş ve üzerindeki kullanıcıların toplam nüfus içeriğini artırmamaktadır. 2021 yılında dünya çapında 65 yaş ve üzeri yaklaşık 764 milyonun üzerinde kişi bulunuyorken bu sayının 2050 yılında 1 buçuk milyarı aşacağı tahmin ediliyor. 65 yaş ve üzeri yaşlı kabul edilen nüfus kabaca bir orantı AB ülkelerinin 2060 yılında yüzde 50’ye Türkiye’de ise yüzde 25’lere yaklaşacaktır” ifadelerine yer verecek.
Sizce Cumhuriyet’in 100. yıl marşını kim seslendirmeli? @tarkan | @kenandoglu | @haluklevent
— survivorallstar2022.com (@Haberler) 5 Aralık 2022