13. Dünya Koro Müziği Sempozyumu başladı

13. Dünya Koro Müziği Sempozyumu başladı

İSTANBUL 13’üncü Dünya Koro Müziği Sempozyumu başladı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “İnanıyoruz ki sanat hem dünyayı güzelleştirir hem de dünyanın güzelliklerini daha iyi görmemizi sağlar” dedi. Devlet Çoksesli Korosu Şefi Burak Onur Erdem ise, “Tüm Türkiye’den buraya depremzede çocukları olan müzik öğretmenlerimizi davet ettikleri ve onlarla birlikte dayanışma oturumları adı altında uzman psikologlar gözetiminde bir program hazırladıklarını da ortaya koyduklarını” kullandı.

Uluslararası Koro Müziği Federasyonu’nun en büyük etkinliği olan Dünya Koro Müziği Sempozyumu (WSCM), Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde başladı. 25 – 30 Nisan tarihleri ​​arasında başta Atatürk Kültür Merkezi olmak üzere Akbank Sanat, Atlas 1948 Sineması, Borusan Müzik Evi, Garibaldi Sahnesi, Grand Pera Emek Sahnesi, Santa Maria Draperis Kilisesi, St. Antuan Kilisesi ve Taksim Kültür Merkezi gibi Beyoğlu’nun tarihi mekanlarına bölmeler. ABD’den İspanya’ya, Kanada’dan Endonezya’ya dünyanın en iyi korolarını ve alandaki uzman görüşlerini bir araya getiriyor.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “İnanıyoruz ki sanat hem dünyayı güzelleştirir hem de dünyanın güzelliklerini daha iyi görmemizi sağlar” ifadesini kullandı.

“Dünyanın en özel özetinde farklı kültürlere bir bakış gerçekleştiriyoruz”

Dünyanın farklı kültürlerini temsil eden ve koronun kendisine ait çeşitli yapısını Bakanlığı bütün haline getirmeyi amaçlayan sempozyum hakkında konuşan Burak Onur Erdem, “Dünya Koro Müziği Sempozyumu dünyanın en büyük koro işletmesi biz bunu Kültür ve Turizm ev sahipliğinde İstanbul‘da gerçekleştiriyoruz. Bu sene ki temamız çıkar ufuklar. Değişen ufuklar şu demek; Esasında müzik, sanat, kültür her gün değişiyor ve dönüşüyor. Biz burada İstanbul‘da hem de Asya’yı ve Avrupa’yı kapsayan dünyanın en özel çevresinden farklı kültürlere bir bakış gerçekleştiriyoruz. Bizim sempozyumumuzun esasında bir festival, çok büyük bir festival. 2 bin 500 kişiyi kapsıyoruz. Bu festivalin içinde 11 ayrı mekanda konserlerimiz oluyor ama bizim ana merkezimiz İstanbul Atatürk Kültür Merkezi burada gala konserlerimiz var, açılış konserimiz 25 Nisan Salı akşamı Grammy sahibi Estonya Filarmoni Oda Korosu ve Devlet Çoksesli Korosu ile gerçekleşti. İlerleyen gün 26 Nisan’dan 29 Nisan’a kadar hep gala konserlerimiz İstanbul AKM Türk Telekom Opera Salonunda saat 20:30’da gerçekleşecek. Bizim Beyoğlu’nda 11 mekanda, 44 konserimiz var. Bu sempozyuma 55 koro gidiyor. 55 koronun 35’i Türkiye’den bizim Türkiye’de çok ciddi bir sahiplenmemiz var. Bunun dışında 30’u aşkın ülke 60’dan fazla görevli var ve dünyadan gelen korolar var. Dünyadan gelen korolardan edinilen korolar örneğin bir örnek vereyim Endonezya’dan gelen Batavia Madrigal Singers, Endonezya’nın izlediği korolarından bir tanesi. İsveç’ten gelen Sofia Vokalensemble European Grand Pix’i yöneten yine aynı şekilde Lübnan’dan gelen arapça koroyu dünyaya tanıtan Fayha, İnsan Hakları Sahibi bir koro. Bunun gibi harika korolar bir hafta boyunca İstanbul AKM’de ve Beyoğlu’nda 11 mekanda Kültür ve Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde halkımızla buluşuyor olacak” kullanıldı.

“Müziğin iyileştirici etkisi ile depremzede çocukları bir program sunuyoruz”

Etkinlik kapsamında depremzede çocuklar birliği okulunun adı altında program hazırladıklarını söyleyen Erdem, “Biz çocukları çok önemsiyoruz. Çocuk korolarını çok önemsiyoruz. davetli korolarımız arasında çok özel iki koro var.Birisi, Macaristan’dan ‘Castemus Çocuk Korosu’ yine de geçen bir korodur, Beyoğlu’nda konserler gerçekleştirecek ve İspanya’dan gelen ‘Leioia Kantika Korola Çocuk Korosu’ onlarda esasında çocuk deyip geçmeyin yetişkinlerden çok daha profesyonel İşleri bitiren sahneler üzerinde dramayla ve tiyatroyla harika bir konser yapacaklar 28 Nisan akşamı İstanbul AKM Türk Telekom Opera Salonunda.Aynı zaman da biz çocukları şöyle önemsiyoruz, muhafazaları çok zor bir dönemden geçtik ve geçiyoruz depremin ardından, depremden etkinleştirilmiş olanlar için bir eğitim imkanı elde ettiler. Türkiye’den buraya depremzede öğrenci olan müzik öğretmenlerini davet ettikleri ve onların dayanışma kayıtlarını adı altında tramvalı çocuklarla yapmak, harcadıkları iyileştirici güç, koronun birleştirici gücü gibi uluslararası uzmanlarla, uzman psikologlar gözetiminde bir program hazırladık onu da sunuyoruz” şeklinde konuştu.

“Atatürk Kültür Merkezi’nde tarihi bir an yaşayacağız”

5 kıtayı temsil eden 28 ülke 80’den fazla sınırlama ile 2 bin 500’den fazla sanatçıyı buluşturacak sempozyumun açılış konseri ile tarihi bir buluşma sahneya farklı olan sempozyum için Burak Onur Erdem, “Bu gece AKM’de tarihi bir an gelir. Türkiye’nin en köklü topluluklarından ‘Devlet Çoksesli Korosu’ ve Grammy Ödüllü ‘Estonya Filarmoni Oda Korosu’ bir araya geliyor. Norveç ‘floyd’ müziği dinlerken sonrasında ‘uzun hava’ duyabileceksiniz.Bir bağlamanın ardından ‘seaboard’ ile çok çağdaş bir tınıya burada tanıklık muhafaza edeceksiniz. .

“Doğru mesaj iletmek insan sesi ile mümkün”

Norveçli koro konuk şefi Ragnar Rasmussen, “Bana göre insanların ufkunu genişletmesi gerekiyor dünya biçimlerini, her şey biçimlerini insanların ufuklarını da genişletmesi gerekiyor. Geleceğimiz için sadece kötüden iyiye değil, iyiden muhafaza de değişiklik oluyor bizim her şeyi değiştirecek gücümüz var insanoğlu için iyiye, doğruya ve Berabera şarkı söyleyip güzel bir güç ile dünyayı birlikte daha güzel bir şekilde barındırabiliriz. en doğal yol insanının kullandığı sestir.her insan buraya bu deneyimi elde etmek için geliyor ve kendini evinde hissediyorsun.en önemli başlangıç,en iyi yerde başlıyor” diyerek insan sesinin öneminine vurgu yaptı.

İstanbul Türkiye Dünya AKM Kültür Sanat Haberler

Yorum yapın